Wetenschap achter je reukzin

Top 3 natuurlijke oplossingen bij hooikoorts

Hooikoorts is een lastig probleem waarmee miljoenen Belgen jaarlijks te maken krijgen. De dokter zal bij hooikoorts medicijnen als cromonen, antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven. Bij sommigen slaan deze medicijnen aan, maar helaas bij lang niet bij iedereen. En niet iedereen vindt het fijn om preventief medicijnen te slikken.

Recent verscheen in het gezondheidsmagazine GezondNu een artikel over natuurlijke oplossingen bij hooikoorts. Wij zetten de meest effectieve natuurlijke oplossingen bij hooikoorts voor je op een rijtje:

1. Verminder stress

Uit onderzoek van de Ohio State University blijkt dat stress de klachten van hooikoorts verergert. Het is niet volledig bekend waarom, maar onderzoek wijst in de richting van het stresshormoon cortisol en de afweercellen.

Wil je stress verminderen en mentaal tot rust komen? Zorg er voor dat je elke dag 20 minuten de tijd neemt voor een meditatie of boswandeling. Dit zorgt voor een prettig ontspanningsmoment. Door je stress te verminderen nemen je hooikoortsklachten af en ben je ook minder vatbaar voor verkoudheid, griep en bijholteontsteking. Win-win dus!

2. Let op je ademhaling

Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Een verkeerde ademhaling kan ervoor zorgen dat je last van hooikoorts krijgt. Zo kan hooikoorts juist voorkomen bij mensen die te diep ademen. Je neus moet dan steeds de ademhaling afremmen, waardoor de holtes dicht gaan zitten. In het artikel van GezondNu over hooikoorts is te lezen dat mensen die diep ademen daarnaast veel koolzuurgas verliezen. Een lage concentratie koolzuurgas in het bloed stimuleert de productie van histamine.

Wat kun je doen wanneer je te diep ademt? GezondNu raadt aan om met regelmaat ademhalingsoefeningen te doen zodat je op een andere manier leert ademen. Door drie keer per dag oefeningen te doen gaat je ademhaling zich vanzelf aanpassen.

3. Neus spoelen bij hooikoorts

Het neuskannetje voor het eerst gebruikt bij een eeuwenoud reinigingsritueel in India. Inmiddels wordt neusspoeling bij hooikoorts met het neuskannetje van Rhino Horn aangeraden door artsen als natuurlijke oplossing. Ook GezondNu raadt een neusspoeling aan haar lezers aan:

Sinds 2010 is het wetenschappelijk bewijs overtuigend genoeg voor KNO-artsen om de neusdouche aan te bevelen bij tal van kwalen aan de luchtwegen. Een neusspoeling kan veel virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen afvoeren.

Magazine Gezondnu, 25 februari 2020

Neus spoelen met het neuskannetje van Rhino Horn is eenvoudig. Met de doseerlepel, puur zeezout en kraanwater op lichaamstemperatuur maak je in een eenvoudig de zoutoplossing. Zet vervolgens het kannetje op je neus en buig je hoofd. De spoeling met zout water komt nu vanzelf op gang. Overtollig slijm, verstoppingen en pollen spoel je eenvoudig weg.

Meer weten? Kijk voor meer informatie en de video op Hoe Spoel ik mijn Neus?

Gerelateerde artikelen

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Neusdouche: verlichting voor verstopte neus en sinusproblemen

Heb je last van een verstopte neus? Sinusproblemen kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing die verlichting kan bieden: de neusdouche.

Wetenschap achter je reukzin

De wetenschap achter je reukzin

Je reukzin is een belangrijk onderdeel van je leven waardoor je kan genieten van geur. Ontdek de wetenschap achter je reukzin.