Neusspoeling met Rhino Horn

9 tips om beter te slapen met een verstopte neus

Het is tijd om naar bed te gaan en je voelt je prima. Maar op het moment dat je gaat liggen gaat je neus dicht. Je kunt slecht ademen en valt daardoor niet makkelijk in slaap. Waarom raakt je neus toch altijd verstopt wanneer je moet slapen? Wij geven je 9 tips om beter te slapen met een verstopte neus.

1. Een andere slaaphouding

Op je zij of buik liggen doet geen goed voor een verstopte neus. Zorg ervoor dat je op je rug ligt. Wanneer je je hoofd wat hoger legt, zal er minder bloed door je neusschelpen lopen en raakt je neus minder geblokkeerd. Dit komt omdat er meer bloed naar je hoofd stroomt en de doorbloeding in je neusschelpen toeneemt.

2. Neem een warme douche

Door een warme douche te nemen voor het slapengaan, kom je tot rust. En door de stoom van het hete water gaan ook je neusholten weer open. Zo kun je vrij ademen voordat je naar bed gaat.

3. Drink genoeg water

Als je verkouden bent is het belangrijk om genoeg water te drinken, minstens twee liter water per dag. Zorg dat je voor het slapengaan genoeg gehydrateerd bent. Vocht verdunt slijm in je neus, dus daardoor zal je minder last hebben van klachten. Thee is natuurlijk ook prima.

4. Spoel je neus

Neusdouche Rhino Horn

Een neusspoeling mag in dit overzicht niet ontbreken. Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij.

Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van de Rhino Horn het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit. En het spoelen is, anders dan neusspray, niet verslavend. Lees hier meer over neus spoelen bij een verstopte neus en bekijk de video.

5. Gebruik neusspray

Zit je neus verstopt? Neusspray is een handige en tijdelijke oplossing. Het probleem met neusspray is dat het slechts kort voor verlichting zorgt. Op de lange termijn houdt het juist de verkoudheid en verstopping in stand.

6. Stomen

Stoom helpt je om het overtollige slijm kwijt te raken. Je maakt gemakkelijk je eigen stoombad door een bakje water te koken en er met je hoofd boven te hangen. Leg een handdoek over je heen en adem de stoom langzaam in. Door dit net voor het slapengaan te doen, zijn je neusholten weer helemaal open.

7. Smeer mentholzalf

Mentholzalf is niet alleen goed om hoest te verminderen, maar het houdt ook je neusgaten open door de sterke muntgeur. Smeer het op je borst, zo ruik je het de hele nacht.

8. Maak je huis schoon

Als je niet weet waar de verstopte neus vandaan komt, is het verstandig om je slaapkamer goed schoon te maken. Reinig het tapijt, je gordijnen en verschoon de lakens. Hoe minder stof, des te minder kans dat je neus dicht gaat.

9. Zet de airco uit

Dat de airco je verkouden maakt is een fabeltje. Je wordt namelijk verkouden door een virus. Maar toch is het verstandig om de airco uit te zetten als je al verkouden bent, want de airco verlaagt de luchtvochtigheid in de kamer. En van een lage luchtvochtigheid raken je slijmvliezen sneller geïrriteerd.

Wij raden aan om het raam open te zetten of een bakje met water aan de verwarming te hangen. Zo houd je eenvoudig de luchtvochtigheid op peil.

Gerelateerde artikelen

5 voordelen van een vrije ademhaling voor je gezondheid

Ademen doen we automatisch. Maar wist je dat een vrije ademhaling veel voordelen kan hebben voor je gezondheid? Ontdek de voordelen.

Griep op werk voorkomen

6 tips om griep op de werkplek te voorkomen

In de werkomgeving staat de preventie van griep hoog op de prioriteitenlijst. Het influenzavirus kan zich razendsnel verspreiden en kan leiden tot ziekteverzuim. In dit artikel geven we 6 tips om de verspreiding van griep op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen.