Persoonlijke hygiene

Een goede persoonlijke hygiëne: zo doe je dat

Persoonlijke hygiene

Een goede persoonlijke hygiëne is niet alleen belangrijk voor je voorkomen, maar ook voor je gezondheid. Wie zichzelf niet goed verzorgt, kan sneller infectieziekten oplopen en verspreiden. Geen zorgen: deze 5 tips zijn de sleutel tot een gezond en proper lichaam.

1. Handen wassen is géén detail

Doe jezelf een plezier en maak van handen wassen een gewoonte. Je gebruikt je handen de hele dag door om dingen vast te nemen en aan te raken, waardoor ze een bron van bacteriën en ziektes zijn. Door je neus, mond en ogen aan te raken, dringen deze bacteriën vervolgens binnen in je lichaam. Was je handen dus consequent met water en zeep, zeker voor je eten klaarmaakt of nadat je moest niezen, dieren aanraakte of naar het toilet ging. Neem voor de zekerheid ook altijd een flesje handgel mee.

2. Neem dagelijks een douche

Het is aangeraden om elke dag een douche te nemen, zelfs als je op het einde van de dag nog fris ruikt. Zo kan je alle vuil, zweet en bacteriën van de dag van je af spoelen. Met een spons of washandje (dat je regelmatig vervangt) maak je je lichaam nog grondiger schoon.

Let op: je dagelijkse douche hoeft zeker niet lang te duren. Je hoeft ook niet elke dag je haar te wassen. Beperk je tot enkele minuten, zodat je waterverbruik niet de pan uit swingt.

3. Twee keer per dag tandenpoetsen!

Twee keer per dag je tanden poetsen is noodzakelijk om geen gaatjes te krijgen, tandvleesziekten te voorkomen en ontstekingen te vermijden. Flos ook minstens één keer per dag je tanden.

4. Geknipte nagels voor een goede hygiëne

Geknipte nagels tonen niet alleen netjes, ze zijn ook een stuk hygiënischer. Zo komt er minder vuil vast te zitten en krijgen bacteriën minder kans om zich te verspreiden. Je vinger- en teennagels regelmatig knippen is dus de boodschap, net zoals ze schoonmaken met een vijl.

5. Spoel regelmatig je neus

Last but not least: de neus! Aangezien je neus de ingeademde lucht filtert, is het cruciaal om hem schoon te houden. Dat doe je met een neusdouche. Gebruik een neuskannetje zoals de Rhino Horn, om een oplossing van water en zout door je neus te spoelen. Supermakkelijk, bijzonder hygiënisch en goed voor wie last heeft van hooikoorts of verkoudheden.

Ontdek hier waar je de Rhino Horn koopt.

Gerelateerde artikelen

5 voordelen van een vrije ademhaling voor je gezondheid

Ademen doen we automatisch. Maar wist je dat een vrije ademhaling veel voordelen kan hebben voor je gezondheid? Ontdek de voordelen.

Griep op werk voorkomen

6 tips om griep op de werkplek te voorkomen

In de werkomgeving staat de preventie van griep hoog op de prioriteitenlijst. Het influenzavirus kan zich razendsnel verspreiden en kan leiden tot ziekteverzuim. In dit artikel geven we 6 tips om de verspreiding van griep op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen.