Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Herken de 8 symptomen van hooikoorts

De lente, de mooiste tijd van het jaar! Maar samen met de bloeiende natuur krijg je ook opnieuw last van een lopende neus en van niesbuien, allemaal symptomen van hooikoorts. Lees hier hoe je hooikoorts kunt herkennen, en vooral wat je aan de symptomen van hooikoorts kunt doen!

Wat is hooikoorts?

Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Iedereen heeft wel al van hooikoorts gehoord, maar wat is het precies? Iemand met hooikoorts is allergisch voor pollen, het stuifmeel van bepaalde planten, grassen en bomen. Wanneer de natuur tot bloei komt, verspreidt de windt uiterst kleine stuifmeelkorrels die we inademen. Wie allergische is voor pollen zal zo ‘pollinose” of neusontsteking krijgen.

Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Bij een neusontsteking reageert ons afweersysteem op de ingeademde pollen. Tegelijk maken we extra histamine aan, waardoor we slijm produceren en dus een ‘loopneus’ krijgen. Het neusslijmvlies kan opzwellen en onze neus verstoppen. En wanneer de histamine zich aan de zenuwuiteinden hecht, moeten we niezen en krijgen we jeuk en een pijngevoel.

8 symptomen van hooikoorts

Een niesbui of verstopte neus betekent niet automatisch dat je hooikoorts hebt. De volgende symptomen wijzen op de aanwezigheid van hooikoorts:

  1. Een loopneus gevolgd door een verstopte neus
  2. Niesbuien
  3. Kriebelhoest
  4. Gezwollen ogen of last van jeuk en tranen in de ogen
  5. Pijn of jeuk aan de neus
  6. Keelpijn of opgezwollen keel
  7. Hoofdpijn
  8. Vermoeidheid

Heb je in de lente last van één of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.

Afhankelijk van je type allergie treden de klachten op een ander moment op. Bij personen die allergisch zijn voor boomstuifmeel, zullen de symptomen zich vooral in februari en maart voordoen, terwijl een allergie voor grasstuifmeel vooral in mei of juni voorkomt. Kijk voor meer informatie naar de handige pollenkalender op Wikipedia.

In onze contreien heeft 1 op de 5 personen tussen zijn 5de en 45ste last van matige tot zware hooikoorts. Naarmate we ouder worden, zullen de klachten weer afnemen.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Helaas kun je hooikoorts niet voorkomen, maar de klachten kun je gelukkig wel verminderen. Er bestaan verschillende natuurlijke oplossingen tegen hooikoorts, zoals bijvoorbeeld een neusspoeling met de Rhino Horn.

Met een neusspoeling met zoutoplossing verwijder je de pollen, terwijl het zoutwater je slijmvlies tot rust brengt. Wil je weten hoe opnieuw vrij te ademen in de lente? Lees dan meer over neusspoeling bij hooikoorts.

Gerelateerde artikelen

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Neusdouche: verlichting voor verstopte neus en sinusproblemen

Heb je last van een verstopte neus? Sinusproblemen kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing die verlichting kan bieden: de neusdouche.

Wetenschap achter je reukzin

De wetenschap achter je reukzin

Je reukzin is een belangrijk onderdeel van je leven waardoor je kan genieten van geur. Ontdek de wetenschap achter je reukzin.