Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Herken de 8 symptomen van hooikoorts

De lente, de mooiste tijd van het jaar! Maar samen met de bloeiende natuur krijg je ook opnieuw last van een lopende neus en van niesbuien, allemaal symptomen van hooikoorts. Lees hier hoe je hooikoorts kunt herkennen, en vooral wat je aan de symptomen van hooikoorts kunt doen!

Wat is hooikoorts?

Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Iedereen heeft wel al van hooikoorts gehoord, maar wat is het precies? Iemand met hooikoorts is allergisch voor pollen, het stuifmeel van bepaalde planten, grassen en bomen. Wanneer de natuur tot bloei komt, verspreidt de windt uiterst kleine stuifmeelkorrels die we inademen. Wie allergische is voor pollen zal zo ‘pollinose” of neusontsteking krijgen.

Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Bij een neusontsteking reageert ons afweersysteem op de ingeademde pollen. Tegelijk maken we extra histamine aan, waardoor we slijm produceren en dus een ‘loopneus’ krijgen. Het neusslijmvlies kan opzwellen en onze neus verstoppen. En wanneer de histamine zich aan de zenuwuiteinden hecht, moeten we niezen en krijgen we jeuk en een pijngevoel.

8 symptomen van hooikoorts

Een niesbui of verstopte neus betekent niet automatisch dat je hooikoorts hebt. De volgende symptomen wijzen op de aanwezigheid van hooikoorts:

  1. Een loopneus gevolgd door een verstopte neus
  2. Niesbuien
  3. Kriebelhoest
  4. Gezwollen ogen of last van jeuk en tranen in de ogen
  5. Pijn of jeuk aan de neus
  6. Keelpijn of opgezwollen keel
  7. Hoofdpijn
  8. Vermoeidheid

Heb je in de lente last van één of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.

Afhankelijk van je type allergie treden de klachten op een ander moment op. Bij personen die allergisch zijn voor boomstuifmeel, zullen de symptomen zich vooral in februari en maart voordoen, terwijl een allergie voor grasstuifmeel vooral in mei of juni voorkomt. Kijk voor meer informatie naar de handige pollenkalender op Wikipedia.

In onze contreien heeft 1 op de 5 personen tussen zijn 5de en 45ste last van matige tot zware hooikoorts. Naarmate we ouder worden, zullen de klachten weer afnemen.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Helaas kun je hooikoorts niet voorkomen, maar de klachten kun je gelukkig wel verminderen. Er bestaan verschillende natuurlijke oplossingen tegen hooikoorts, zoals bijvoorbeeld een neusspoeling met de Rhino Horn.

Met een neusspoeling met zoutoplossing verwijder je de pollen, terwijl het zoutwater je slijmvlies tot rust brengt. Wil je weten hoe opnieuw vrij te ademen in de lente? Lees dan meer over neusspoeling bij hooikoorts.

Deel dit op social media:

Gerelateerde artikelen

Persoonlijke hygiene

Een goede persoonlijke hygiëne: zo doe je dat

Een goede persoonlijke hygiëne is niet alleen belangrijk voor je voorkomen, maar ook voor je gezondheid. Wie zichzelf niet goed verzorgt, kan sneller infectieziekten oplopen en verspreiden. Geen zorgen: deze 5 tips zijn de sleutel tot een gezond en proper lichaam. 1. Handen wassen is géén detail Doe jezelf een plezier en maak van handen […]

Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Van welke soorten pollen kun je hooikoorts krijgen?

Hooikoorts is erg vervelend. Gelukkig heb je er niet het hele jaar door last van. Verschillende pollen hangen op verschillende momenten van het jaar in de lucht. Het scheelt als je weet voor welke pollen je allergisch bent want dan kun je makkelijker je klachten verlichten. Wij vertellen je in dit artikel voor welk soort […]