Hoe herken ik een sinusitis?

Iedereen is wel eens verkouden of heeft last van een lopende neus, een griepgevoel of keelpijn. Soms groeit een verkoudheid echter uit tot een sinusitis of een bijholteontsteking. Wat is precies het verschil en hoe weet je wanneer er sprake is van sinusitis? Lees hier de symptomen en wat je eraan kunt doen.

Wat is sinusitis?

Achter het bot in je gezicht bevinden zich de keel-, neus- en bijholtes: links en rechts van je neus, in het voorhoofd en bij de bovenkaak. Bij een verkoudheid ontsteekt het slijmvlies in deze holtes, dat zo opzwelt en meer snot produceert. Dit veroorzaakt een lopende neus.

Deze grote hoeveelheid snot kan ervoor zorgen dat de holtes verstoppen. Dikker snot zal zich ophopen en vormt een broeihaard voor bacteriën, met een ontsteking tot gevolg. Als dit tot een pijnlijk en drukkend gevoel in je gezicht leidt en je reukvermogen afneemt, kun je spreken van een bijholteontsteking of sinusitis.

De symptomen van sinusitis

Neus spoelen sinusitis

Een bijholteontsteking kan één tot drie weken duren; meestal gaat een sinusitis vanzelf over en zal de arts niks voorschrijven tegen de ontsteking. Wanneer de klachten echter verergeren en je meer dan vijf dagen koorts hebt, moet overgeven of pijn aan je oogleden krijgt, contacteer je best een dokter.

Neusspoeling tegen sinusitis

Het feit dat een sinusitis meestal vanzelf overgaat, betekent niet dat je er niks tegen kunt beginnen. Met een neusspoeling met zout water kun je namelijk snel de ontsteking verhelpen.

Zo’n neusspoeling zal het vastzittende slijm in de holtes losweken zodat het je lichaam via de neusgaten kan verlaten. Een neusdouche verzacht het slijmvlies en zal je sinusitis sneller beëindigen.

Als je op zoek bent naar niet-medicamenteuze oplossingen, raad ik aan om je neus te spoelen met een neuskannetje. Spoelen met een neuskannetje vermindert zwelling van de slijmvliezen en ondersteunt de afweerfunctie.

NKO-arts Martine Degroote, HLN.be, 16 februari 2020

Heb je nog nooit een neusspoeling uitgevoerd? Met de Rhino Horn neusspoeler is het een fluitje van een cent. Lees hier hoe een neusspoeling werkt zodat je opnieuw vrij kunt ademen.

Meer informatie over neusspoeling tegen sinusitis en de video vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Neusspoeling met Rhino Horn

5 voordelen van neus spoelen bij verkoudheid

Wij hebben allen wel eens last van neusverkoudheid en een verstopte neus. Ademhalen gaat lastig en tissues zijn niet aan te slepen. Het spoelen van de neus met een zoutoplossing is een natuurlijke en effectieve manier om tijdens een verkoudheid de neus te reinigen. Neus spoelen geeft direct verlichting bij de vervelende symptomen van verkoudheid. […]

Neusspoeling met Rhino Horn

Review Rhino Horn door dokter Roos

Voorwoord Dit artikel is geschreven door Dokter Roos op 31 januari 2018.  Dokter Roos is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als jeugdarts in Almere, Nederland. De review Zoals gezegd mocht ik de Rhino Horn testen, een zogenaamde neusspoeler waarmee je je neus en neusholten kunt spoelen met zout water. Volgens de […]