Neusspoeling bij sinusitis - Rhino Horn

Hoe herken ik een sinusitis?

Iedereen is wel eens verkouden of heeft last van een lopende neus, een griepgevoel of keelpijn. Soms groeit een verkoudheid echter uit tot een sinusitis of een bijholteontsteking. Wat is precies het verschil en hoe weet je wanneer er sprake is van sinusitis? Lees hier de symptomen en wat je eraan kunt doen.

Wat is sinusitis?

Achter het bot in je gezicht bevinden zich de keel-, neus- en bijholtes: links en rechts van je neus, in het voorhoofd en bij de bovenkaak. Bij een verkoudheid ontsteekt het slijmvlies in deze holtes, dat zo opzwelt en meer snot produceert. Dit veroorzaakt een lopende neus.

Deze grote hoeveelheid snot kan ervoor zorgen dat de holtes verstoppen. Dikker snot zal zich ophopen en vormt een broeihaard voor bacteriën, met een ontsteking tot gevolg. Als dit tot een pijnlijk en drukkend gevoel in je gezicht leidt en je reukvermogen afneemt, kun je spreken van een bijholteontsteking of sinusitis.

De symptomen van sinusitis

Neus spoelen sinusitis

Een bijholteontsteking kan één tot drie weken duren; meestal gaat een sinusitis vanzelf over en zal de arts niks voorschrijven tegen de ontsteking. Wanneer de klachten echter verergeren en je meer dan vijf dagen koorts hebt, moet overgeven of pijn aan je oogleden krijgt, contacteer je best een dokter.

Neusspoeling tegen sinusitis

Het feit dat een sinusitis meestal vanzelf overgaat, betekent niet dat je er niks tegen kunt beginnen. Met een neusspoeling met zout water kun je namelijk snel de ontsteking verhelpen.

Zo’n neusspoeling zal het vastzittende slijm in de holtes losweken zodat het je lichaam via de neusgaten kan verlaten. Een neusdouche verzacht het slijmvlies en zal je sinusitis sneller beëindigen.

Als je op zoek bent naar niet-medicamenteuze oplossingen, raad ik aan om je neus te spoelen met een neuskannetje. Spoelen met een neuskannetje vermindert zwelling van de slijmvliezen en ondersteunt de afweerfunctie.

NKO-arts Martine Degroote, HLN.be, 16 februari 2020

Heb je nog nooit een neusspoeling uitgevoerd? Met de Rhino Horn neusspoeler is het een fluitje van een cent. Lees hier hoe een neusspoeling werkt zodat je opnieuw vrij kunt ademen.

Meer informatie over neusspoeling tegen sinusitis en de video vind je hier.

Deel dit op social media:

Gerelateerde artikelen

Neusspoeling bij sinusitis - Rhino Horn

Waar of niet waar? 7 theorieën over verkoudheden

Er gaan heel wat theorieën de ronde over waarom we al dan niet verkouden worden. Van “te koud aangekleed” tot “het is de schuld van de airco”. Maar wat klopt er van die aannames? Zijn het feiten of fabels? In dit artikel nemen we 7 beweringen over verkoudheden onder de loep. 1. De koude maakt […]

Griep voorkomen

Griep voorkomen: 8 natuurlijke tips

Griep voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal. Met het virus thuiszitten is namelijk alles behalve een pretje. Bovendien verspreidt de griep zich enorm snel. Hoewel je het griepvirus nooit honderd procent tegenhoudt, kan je wel voorkomen dat je er erg ziek van wordt. Ontdek hier 8 natuurlijke wondermiddeltjes. 1. Slaap veel Als […]