Neusspoeling bij hooikoorts - Rhino Horn

Van welke soorten pollen kun je hooikoorts krijgen?

Hooikoorts is erg vervelend. Gelukkig heb je er niet het hele jaar door last van. Verschillende pollen hangen op verschillende momenten van het jaar in de lucht. Het scheelt als je weet voor welke pollen je allergisch bent want dan kun je makkelijker je klachten verlichten. Wij vertellen je in dit artikel voor welk soort pollen je allergisch kunt zijn en wat je tegen hooikoorts klachten kunt doen.

Wat is een pollenallergie?

Bomen en planten laten pollen (ook wel stuifmeel) los om voort te planten. Deze pollen komen vrij wanneer planten in bloei staan. Als je last hebt van een pollenallergie ben je allergisch voor de pollen van bomen, grassen kruiden. Wanneer het stuifmeel in je neus, keel of ogen terecht komt reageert je lichaam hierop en krijg je last van een lopende neus, tranende ogen en een kriebelhoest.

Volgens KNO-arts Wytske Fokkens van het Amsterdam UMC heeft één op de vijf Nederlanders last van hooikoorts. Maar als je allergisch voor stuifmeel bent betekent dit niet dat je van alle soorten pollen last hebt. Je kunt last hebben van pollen van bomen, grassen of kruiden. Een combinatie is ook mogelijk. De pollen worden in verschillende periodes verspreid waardoor het per persoon verschil wanneer de hooikoorts klachten opkomen.

Verschillende soorten pollen

1. Pollen van bomen

Alle bomen verspreiden pollen. Maar niet elk soort stuifmeel zorgt voor hooikoortsverschijnselen. De bomen die het meest in verband worden gebracht met hooikoorts zijn de berk, els en hazelaar. Elzen zorgen vooral in februari en maart voor klachten. Ze komen vooral voor op drassige plekken en langs het water. De hazelaar produceert halverwege maart de meeste pollen en komt voor in loofbossen en aan bosranden. Berken bloeien in april en mei en zorgen voor de meeste klachten. Naast deze boomsoorten kunnen ook andere bomen zoals de eik, beuk en populier voor klachten zorgen.

2. Pollen van grassen

Wanneer het warmer wordt komen grassoorten tot bloei. Pollen van grassen lokken het vaakst een allergische reactie uit. Veel mensen hebben een graspollenallergie. Met name tussen mei en juli zorgt het gras dat tot bloei komt voor hooikoortsklachten. Niet elk grassoort veroorzaakt een reactie. Van de 140 grassoorten zijn er ongeveer 29 soorten die hooikoorts kunnen veroorzaken. Het gaat hierbij om onder andere grote vossenstaart, gewoon reukgras, rogge en straatgras. Omdat er zoveel verschillende soorten grassen zijn die na elkaar bloeien kan de periode van hooikoorts relatief lang duren.

3. Pollen van kruid en onkruiden

Kruiden en onkruiden groeien vooral aan het begin van de zomer tot in de herfst. Dit kan tot november duren. Het onkruid bijvoet zorgt bij een deel van mensen met hooikoorts voor klachten. Dit kruid is vooral te vinden aan de kant van de weg of het water en langs spoorlijnen. De piekperiode van bijvoet is in augustus. Daarnaast zorgen ook de pollen van zuring, weegbree en ambrosia voor klachten.

Klachten hooikoorts verminderen

Om te weten voor welke pollen je allergisch bent, kan het verstandig zijn bij te houden in welke periodes je last van klachten hebt. Hieraan kun je zien of de pollen van bomen, grassen en/of kruiden voor hooikoorts zorgen.

Ook wil je natuurlijk zo snel mogelijk je klachten verlichten. Eén van de beste tips is om de neus te spoelen bij hooikoorts.

Dokter Jan van der Borden, NKO-arts en redacteur neus.nu vertelt:

Het vergt even wat handigheid maar als je het gewend bent, kan je neus schoon spoelen met de Rhino Horn een zegen zijn in het hooikoortsseizoen.

Dokter Jan van der Borden, NKO-arts en redacteur Neus.nu
Neus-spoelen-zoutoplossing-Rhino Horn

Je neus spoelen met een zoutoplossing helpt namelijk om je neus vrij te krijgen van pollen en het zoute water brengt het slijmvlies tot rust. De Rhino Horn is verkrijgbaar bij de apotheek en online. Raadpleeg onze verkooppartners op deze pagina.

Gerelateerde artikelen

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Neusdouche: verlichting voor verstopte neus en sinusproblemen

Heb je last van een verstopte neus? Sinusproblemen kunnen behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing die verlichting kan bieden: de neusdouche.

Wetenschap achter je reukzin

De wetenschap achter je reukzin

Je reukzin is een belangrijk onderdeel van je leven waardoor je kan genieten van geur. Ontdek de wetenschap achter je reukzin.