Neus aan een kant dicht

Verstopte neus langs één kant: hoe komt dat?

Probeer jij wanneer je verkouden bent soms toch nog langs één kant van je neus te ademen? Dat kan perfect! Soms is maar de helft van je neus verstopt. Bovendien lijkt het alsof het het ene uur de linkerkant is en het andere uur de rechterkant. Wij gaan op zoek naar een verklaring voor dit vreemde fenomeen.

Neus aan een kant dicht

Wat is een verstopte neus?

Eerst even uitleggen waar een verstopte neus vandaan komt. Bij verkoudheid probeert je neus met al zijn kracht een virus te bestrijden. Daardoor zwelt je neus vanbinnen op en produceert hij extra slijm. Dat verklaart meteen waarom je neusgaten vernauwen en door je neus ademen lastig wordt.

Je neusgaten hebben een beurtrol

Maar waarom is dit soms maar bij één neusgat het geval? De verklaring hiervoor moeten we zoeken bij de nasale cyclus. Om je longen te beschermen, bevochtigen en verwarmen de nasale luchtwegen de lucht die naar binnen komt. Dat is een vermoeiend proces, en dus nemen de neusgaten deze taak om de beurt op zich. De nasale cyclus is bij iedereen anders, maar meestal duurt het een paar uur voor ze wisselen. Het actieve neusgat zal meer opzwellen, omdat er meer bloed naartoe stroomt.

Een andere oorzaak van een eenzijdige verstopping, is de zwaartekracht. Als je op je zij ligt, stroomt het bloed naar één kant van je lichaam en is vaak maar één neusgat verstopt.

Op letten met neusspray!

Veel mensen denken dat een neusspray de beste oplossing is voor een verstopte neus. Toch denk je hier beter twee keer over na. De meeste neussprays bevatten xylometazoline, een stofje dat het autonome zenuwstelsel en dus je neuscyclus stillegt. Dat is problematisch voor het natuurlijke evenwicht van je lichaam. Gelukkig is er ook een natuurlijke oplossing …

Je neus spoelen: 100% gezond

Een neusdouche is de gezondste oplossing voor een verstopte neus. Daarbij spoel je een zoutoplossing door je neus, waardoor vastzittend slijm loskomt en de zwelling afneemt. En het beste van al: jouw neuscyclus wordt niet aangetast.

Ontdek hier nog meer voordelen van je neus spoelen.

Eens uitproberen?

Koop de Rhino Horn hier.

Deel dit op social media:

Gerelateerde artikelen

kleur snot gezondheid

Welke kleur snot is gezond? Een overzicht

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar de kleur van je snot zegt heel wat over je gezondheid. Elk type snot heeft z’n eigen oorzaak en betekenis. In dit overzicht vind je een woordje uitleg bij de verschillende kleuren snot én een oplossing voor een gezonde neus. Aan welke omschrijving voldoet jouw snot? […]

Neus spoelen sinusitis

Hoe kom ik van een neusspray verslaving af?

Neusspray helpt bij het open krijgen van je neus om vrij adem te kunnen halen. Het is een effectief middel bij kort gebruik, maar langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot een neussprayverslaving. Klinkt ernstig? Klopt, volgens een artikel in de Volkskrant zijn de risico’s niet te onderschatten. Naar schatting van Nederlandse artsen zijn tienduizend tot honderdduizend […]