Neusspoeling bij sinusitis - Rhino Horn

Waar of niet waar? 7 theorieën over verkoudheden

Er gaan heel wat theorieën de ronde over waarom we al dan niet verkouden worden. Van “te koud aangekleed” tot “het is de schuld van de airco”. Maar wat klopt er van die aannames? Zijn het feiten of fabels? In dit artikel nemen we 7 beweringen over verkoudheden onder de loep.

1. De koude maakt je verkouden: niet waar

Toen je grootmoeder je vroeger drie extra sjaals aandeed voor je op een koude winterdag naar buiten ging, had je eigenlijk gewoon kunnen zeggen: “Hé, dit slaat nergens op!”. Het is namelijk een fabeltje dat je verkouden wordt van je te koud aan te kleden. In de winter word je gewoon vaker verkouden omdat het griepvirus dan meer rondgaat.

2. Airco veroorzaakt verkoudheden: niet waar

Geef je de airco op het werk of in de slaapkamer soms de schuld van je verkoudheid? Dat is helemaal onterecht. Ook de droge lucht van airco ligt niet aan de oorzaak van je verkoudheid. Airco zorgt er wel voor dat je slijmvliezen sneller geïrriteerd raken als je al verkouden bent. Dat kan ervoor zorgen dat je langer verkouden blijft.

3. Het virus verspreidt zich sneller door stoffen zakdoeken: waar

Stoffen zakdoeken zijn misschien wel beter voor het milieu (je kunt ze wassen en hergebruiken), maar ze zijn niet beter voor je gezondheid. Een stoffen zakdoek steek je na het snuiten namelijk telkens weer in je broekzak. En dat is geen goed idee, want zo’n zakdoek is een bron van bacteriën. Door papieren zakdoekjes te gebruiken en ze meteen na het snuiten weg te gooien, geef je het verkoudheidsvirus minder kans om zich te verspreiden.

4. Door handen te schudden geef je het virus door: waar

Persoonlijke hygiene

Hoe gezellig en vriendelijk handen schudden ook is: het is dé manier om een verkoudheid door te geven. Wanneer je iemand die verkouden is de hand schudt, is de kans groot dat jij ook verkouden wordt. Of omgekeerd, natuurlijk. Was je handen regelmatig en vermijd handen schudden als je zelf verkouden bent. Dit is ideaal voor een goede persoonlijke hygiene.

5. Hoe hoger je weerstand, hoe korter je verkoudheid: waar

Klopt als een bus! Mensen die een hoge weerstand hebben, kunnen rekenen op een immuunsysteem dat snel in gang schiet. Als je lichaam dan een virus detecteert, zal het er alles aan doen om het virus te bestrijden. En dat betekent dus ook dat je sneller genezen bent.

6. Je verkoudheid gaat sneller over door te stomen: niet waar

Stomen zal er niet voor zorgen dat je sneller van je verkoudheid af bent. Het kan er wél voor zorgen dat je minder last hebt van je klachten en beter slaapt. Stomen maakt je slijmen los, waardoor je beter kunt ademen. Let op: stoom altijd alleen met water, niet met menthol. Dit irriteert je slijmvliezen. Wat wél helpt in je genezing, is je neus spoelen met een zoutoplossing.

7. Je mag elke dag neusspray gebruiken: niet waar

Neusspray is niet zo onschuldig als het lijkt. Veel neussprays bevatten namelijk xylometazoline, een middeltje dat je slijmvliezen kan beschadigen. Neusspray is bovendien bedoeld als acute oplossing en is zeker niet aangeraden op de lange termijn.

Wil je toch altijd een vrije neus, zonder je gezondheid in gevaar te brengen? Gebruik dan een natuurlijke zoutoplossing om je neus te spoelen. Met de Rhino Horn is de klus meteen geklaard.

Gerelateerde artikelen

Griep op werk voorkomen

6 tips om griep op de werkplek te voorkomen

In de werkomgeving staat de preventie van griep hoog op de prioriteitenlijst. Het influenzavirus kan zich razendsnel verspreiden en kan leiden tot ziekteverzuim. In dit artikel geven we 6 tips om de verspreiding van griep op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen.

Griep symptomen

Symptomen van griep en hoe u zich kunt beschermen

Wanneer de koude wintermaanden naderen, komt griep ook om de hoek kijken. Hoe u zich kunt beschermen tegen deze vervelende ziekte?