Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar de kleur van je snot zegt heel wat over je gezondheid. Elk type snot heeft z’n eigen oorzaak en betekenis. In dit overzicht vind je een woordje uitleg bij de verschillende kleuren snot én een oplossing voor een gezonde neus.
Aan welke omschrijving voldoet jouw snot?
- Kleurloos, transparant snot: geen zorgen
- Wit snot: een mogelijk voorteken
- Bruin of rood snot: veroorzaakt door bloed
- Groen snot: kans op infectie
- Geel snot: je lichaam vecht
1. Kleurloos, transparant snot: geen zorgen
Zou je je snot omschrijven als doorzichtig en helder? Dan kan je op je twee oren slapen. Je snot bewijst dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Normaal, gezond snot heeft namelijk geen kleur en is haast transparant. De textuur doet aan lijm denken. Heb je verder geen last van overmatig snot of een ‘loopneus’? Dan ben je wellicht kerngezond.
Let op: er zijn natuurlijk ook infecties waarbij de kleur of textuur van je snot niet verandert, zoals een oor- of holteontsteking.
2. Wit snot: een mogelijk voorteken
Soms krijgt je snot een eerder witte kleur. Dat kan betekenen dat je een verkoudheid of griepje te wachten staat. De verklaring hiervoor is logisch: het weefsel in je neusholte raakt opgezwollen en ontstoken, waardoor het snot er trager doorheen beweegt. Daardoor voelt het snot plakkerig en dik aan en krijgt het een eerder witte kleur.
3. Bruin of rood snot: veroorzaakt door bloed
Bruin- of roodachtig snot heeft vrijwel altijd iets met bloed te maken. Het bloed vermengt zich met je snot, wat deze rode of bruine kleur veroorzaakt. Toch wijst de aanwezigheid van bloed niet altijd op iets ernstigs: de slijmvliezen zijn nu eenmaal kwetsbaar en er kan al snel een bloedvaatje knappen. Maar ook neuspeuteren of te hard snuiten kunnen bloed voortbrengen.
Een goede oplossing hiervoor kan zijn om je neus te spoelen met een natuurlijke zoutoplossing, in plaats van te snuiten of peuteren. Zo maak je vlot komaf met het overmatige snot, zonder je neusholte of slijmvliezen te beschadigen.
4. Groen snot: kans op infectie
Groen snot wijst mogelijk op een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Het zit zo: je bloedcellen helpen je afweersysteem tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen sterven, geven ze een groene kleur af. Dat proces kleurt je snot groen.
Een belangrijke kanttekening: groen snot wijst niet altijd op een bacteriële infectie. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een virusinfectie. Omgekeerd geldt hetzelfde: je kan een bacteriële infectie hebben, zonder dat je snot verkleurt. Raadpleeg dus altijd een arts voor correct advies.
5. Geel snot: je lichaam vecht
Is je snot geel? Dan heb je waarschijnlijk last van een infectie of virus aan de bijholte van je neus en voel je je verkouden. Maar geen nood: geel snot bewijst dat je lichaam vecht tegen de bacterie. Na een tijdje wordt je snot nog donkerder.
Blijft je snot toch lang geel of voel je je koortsig? Dan kan de verkleuring van je snot ook aan een bronchitis liggen.
Tip voor een gezonde neus
Wist je dat je virussen mogelijk kan voorkomen door je neus te spoelen? Met een zoutoplossing spoel je besmette virusdeeltjes direct uit je neus. Ook als je al een verkoudheid hebt, kan een neusdouche de symptomen onderdrukken.
De Rhino Horn is een gebruiksvriendelijk en duurzaam toestel voor neusspoeling. In slechts enkele stappen is je neus weer proper. Je koopt de Rhino Horn gewoon bij een apotheek in de buurt of bij je favoriete online-apotheek.