Slapen met een verstopte neus

Is neusspoeling gezond?

Veel mensen vragen zich af of het gezond is om je neus te spoelen met een zoutoplossing. Zulke neusspoelingen worden steeds populairder en worden vaak gebruikt om de neus snel en efficiënt te reinigen. In dit overzicht geven we antwoord op de vraag: is neusspoeling gezond?

Wanneer kan ik mijn neus spoelen?

Herfst, winter, lente: bijna het hele jaar door loop je het risico op een verstopte neus, denk maar aan verkoudheden, sinusitis, bijholteontsteking of hooikoorts en allergische reacties op pollen en stuifmeel.

Door je neus te spoelen met een zoutoplossing verlicht je de symptomen. Onze neus is een zeer belangrijk onderdeel van het ademhalingsstelsel en filtert de lucht die we inademen.  Aangezien allergenen, pollen en microben gefilterd worden door onze neus, is het belangrijk om het neusslijmvlies gezond te houden en regelmatig te reinigen. Door je neus te spoelen met een zoutoplossing adem je open en vrij en verzacht je je neusslijmvlies.

Getuigenissen van gebruikers

Lees hier een getuigenis die we ontvingen van een tevreden gebruiker:

“Ik gebruik sinds enkele jaren de Rhino Horn. Na veel bijholteontstekingen met antibiotica, onderzoeken bij KNO-arts, operatie neustussenschot, gebruik ik nu de Rhino Horn. Vrijwel direct een heel goed resultaat! De ontstekingen verdwijnen en ik kan weer opgelucht en vrij door de neus ademen! Zonder pillen of artsenbezoek. Heel goed product en zo makkelijk te gebruiken.”

T. Koek, 4 juli 2018

Het advies van neus-, keel- en oorspecialisten

De vereniging van Nederlandse neus-, keel- en oorspecialisten raadt neusspoelingen aan. Na een neusoperatie moet de patiënt het neuslijmvlies reinigen zodat deze soepel blijft en eventuele medicatie vlot kan opnemen. Daarom raden neus-, keel- en oorspecialisten na een consultatie vaak aan om de neus te spoelen met een zoutoplossing, zoals ook dokter van den Borne, neus-, keel- en oorspecialist aan het CWZ Ziekenhuis van Nijmegen:

“Neus spoelen klinkt misschien een beetje raar, maar gaat heel gemakkelijk en werkt zeer effectief. Bij mensen met chronische neusbijholteontsteking en na een neus(bijholten)operatie is neus spoelen als standaard behandeling opgenomen in de KNO behandelrichtlijnen, maar ook bij allergie en zelfs gewone verkoudheid werkt neus spoelen heel goed.”

DR. van den borne, KNO-arts CWZ nijmegen

Conclusie: is neusspoeling gezond?

Neus-, keel- en oorspecialisten raden aan om je neus te spoelen bij klachten aan de bovenste luchtwegen. En voor duizenden mensen over de hele wereld vormt het een onderdeel van de dagelijkse hygiëne. Lees hier meer over voordelen van een neusspoeling.

Gerelateerde vragen

Neusspoeling met Rhino Horn

5 voordelen van neus spoelen bij verkoudheid

Het spoelen van je neus geeft direct verlichting bij de vervelende symptomen van verkoudheid. Ontdek nu de voordelen voor je gezondheid.

Feiten en fabels bij verkoudheid

Hooikoorts

Je neus spoelen met een zoutoplossing verwijdert pollen uit je neus. Bekijk de video en ontdek de voordelen van neusspoeling bij hooikoorts.