Zout voor neusspoeling

Welk zout gebruik ik voor een neusspoeling?

Een neusspoeling is een efficiënt middel bij een verstopte neus, sinusitis of hooikoorts. De zoutoplossing spoelt eventueel vastzittend slijm en pollen weg en verzacht de symptomen. Bovendien raden neus-, keel- een oorspecialisten het aan na elke neusoperatie. Welk zout gebruik je echter voor zo’n neusspoeling?

Er bestaan verschillende soorten zout die je voor de zoutoplossing kunt gebruiken. Bijvoorbeeld fijn keukenzout zonder jodium, fijn zeezout of Himalayazout zijn perfect geschikt om je neusholtes vrij te maken.

Het is vooral belangrijk dat je eenzelfde zoutwaarde hanteert als de zout/water verhouding die je lichaam natuurlijk aanmaakt. We noemen dit een isotone zoutoplossing, die overeenkomt met een zoutwaarde van 0,9%. Voor een efficiënte neusspoeling raden artsen aan om 300 ml lauw kraanwater te gebruiken in combinatie met 2,7 gram zout. Dit is eenvoudig af te meten met de bijgeleverde maatlepel bij de Rhino Horn.

Lees hieronder de belangrijkste eigenschappen waar zout voor neusspoelingen aan moet voldoen:

1. Neusspoeling met fijn keukenzout zonder jodium

We raden fijn keukenzout aan zonder jodium. Dit kun je gewoon in de supermarkt kopen, irriteert niet en is zeer goedkoop.

Zout voor neus spoelen

Puur keukenzout kun je kopen voor ongeveer 1 euro per kilo, terwijl je met zo’n 100 gram al enkele tientallen neusspoelingen kunt uitvoeren. Bovendien krijg je bij de Rhino Horn een handige doseerlepel, zo ben je zeker van de juiste verhouding en van een comfortabele neusspoeling.

Zuiver keukenzout is dus ideaal om je neus te spoelen. Het irriteert niet, is goedkoop en in elke supermarkt verkrijgbaar.

“ Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater en keukenzout.”

J. Clement, KNO arts bravis ziekenhuis
Nu.nl 26 februari 2019

2. Neus spoelen met fijn zeezout

Fijn zeezout

Zeezout is een natuurlijk en ecologisch verantwoord product. Het is te koop in elke supermarkt en is ideaal voor elke neusspoeling met zoutoplossing. Net zoals met fijn keukenzout en Himalayazout kun je ook voor zeezout de doseerlepel gebruiken om het zout te mengen met lauw kraanwater.

3. Neus spoelen met fijn Himalayazout

Himalayazout voor neus spoelen

Zoals de naam doet vermoeden, is Himalayazout afkomstig uit het Himalayagebergte. Dankzij de minimale bewerking vormt het een natuurlijk alternatief voor gewoon keukenzout en bovendien is het net als fijn keukenzout zacht voor de luchtwegen.

Neus spoelen met Himalayazout is mild voor de neus en makkelijk verkrijgbaar bij (online) natuurwinkels. Meestal koop je het in verpakkingen van 500 gram, goed voor maar liefst 185 neusspoelingen met de Rhino Horn!

Conclusie: het beste zout voor een neusspoeling met zoutoplossing

We raden fijn keukenzout zonder jodium aan voor je neusspoeling, wat bevestigd wordt op de website van de Nederlandse vereniging van neus-, keel- en oorspecialisten. Dit zout irriteert niet en is goedkoop verkrijgbaar in elke supermarkt. Bovendien heb je dankzij de Rhino Horn-doseerlepel steeds de juiste hoeveelheid zout voor een isotone zoutoplossing.

Lees hier hoe je een isotone zoutoplossing voor neus spoelen maakt.

Gerelateerde vragen

Zout voor neusspoeling

Hoe maak ik een zoutoplossing om mijn neus te spoelen?

De zoutoplossing om je neus te spoelen is eenvoudig te maken dankzij de handige doseerlepel. Volg de instructies op deze pagina.

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Hoe werkt het

Volg deze 4 stappen voor een neusdouche met de Rhino Horn en bekijk de video. Ideaal bij een verstopte neus en hooikoorts.